Waken over een kwalitatieve werkomgeving
Kwalitatieve doelstellingen
De bedrijven uit de voedingsindustrie bieden hun medewerkers een kwalitatieve werkomgeving. Ze besteden bijzondere aandacht aan de integratie van ieder type werknemer en nemen maatregelen om ongevallen en ziekteverzuim te verminderen. Ze wensen hun werknemers zo lang mogelijk te behouden en zorgen ervoor dat de werkomgeving en arbeidsvoorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Ze waken eveneens over de invoering van trajecten die gezondheid en arbeidsomstandigheden verbinden.
Ambities van de sector
- Aandeel « Werkbaar werk » in de sector hoger dan het gemiddelde tegen 2025.
- Frequentiepercentage van arbeidsongevallen <17.5 (gemiddelde van de maakindustrie) tegen 2025.
Bijdrage en plan van aanpak van FEVIA
- Ervoor zorgen dat het aantal bedrijven dat de scans gebruikt die door Alimento ter beschikking worden gesteld, toeneemt.
- De bedrijven sensibiliseren rond werkbaar werk
Door:
- Sensibiliseren van de bedrijven voor de scans via minimum 3 nieuwsbrieven per jaar
- Mede organiseren van een seminarie over werkbaar werk
- Goede praktijken verzamelen
- Positieve ervaringen uitdelen tijdens infosessies en in nieuwbrieven
Bijdrage aan de « Sustainable Development Goals »
Indicatoren
“Workability”
2004 | 2007 | 2010 | 2013 | 2016 | |
---|---|---|---|---|---|
Werkbaarheidsgraad in de voedingsindustrie | 47,6% | 45,0% | 43,9% | 46,1% | 43,3% |
Bron: SERV
De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) laat regelmatig door de « Stichting Innovatie en Arbeid » de werkbaarheid meten in de verschillende sectoren. Deze indicator en de manier van evaluatie hebben hun beperkingen, maar bieden het voordeel de werkkwaliteit algemeen te kunnen evalueren op basis van elementen zoals motivatie, autonomie, stress, arbeidsomstandigheden, enzovoort. Volgens de « Stichting Innovatie en Arbeid » evolueert het percentage van werkbaar werk in de voedingsindustrie niet significant. Daarentegen is dit percentage aanzienlijk lager dan voor de arbeidsmarkt in zijn geheel (51% in 2016).
Frequentiegraad van de arbeidsongevallen
Aandeel vaste banen
Gemiddelde anciënniteit
Flexibiliteit: type uurrooster
2008 | 2015 | |
---|---|---|
Identiek uurrooster | 63,2% | 66% |
Ploegenarbeid | 23,6% | 20% |
Zelf gekozen flexiebel uurrooster | 4,2% | 2% |
Opgelegd flexibele uurrooster | 5,9% | 7% |
Ander soort uurrooster | 3,2% | 3% |
Deeltijds uurrooster | 17,9% | 19,5% |
Bron: CRB
De veranderingen in de verschillende uurroostertypes spreken elkaar tegen. De identieke en deeltijdse uurrooster nemen toe, daar waar de andere types uurroosters afnemen.