Eerste Vlaamse soja binnenkort geoogst

Alpro heeft samen met AVEVE, ILVO en het Departement Landbouw en Visserij de schouders gezet onder de Vlaamse teelt van soja. De succesvolle proefvelden van een vijftal boeren zullen een 100 ton commerciële sojabonen voor menselijke consumptie opleveren. Soja is een subtropische plant die hier in principe te weinig zon krijgt om te rijpen. Met Vlaamse overheidsmiddelen van IWT heeft ILVO als trekker onderzoek uitgevoerd, zodat het telen van soja hier toch mogelijk wordt, zowel teelttechnisch als financieel. Groep AVEVE is de essentiële schakel tussen boer en voedingsfabriek. Alpro wil de ecologische voetafdruk van de voedingsproducten en dranken op basis van soja nóg verder verkleinen. Vlaamse sojateelt sluit perfect aan bij de keuze om niet genetisch gemodificeerde sojabonen te verbruiken en lokale ketens te creëren die op lange termijn samenwerken. De sojaplant fixeert stikstof uit de lucht, wat maakt dat de landbouwer minder moet bemesten met stikstof. Ook de volgteelt kan daarvan profiteren. Er is dus een positieve impact op bodemkwaliteit. Bovendien leidt lokale sojateelt tot een kleine afstand van veld naar bord, wat een gunstig effect heeft op de foodmiles. Bedoeling is om verder op te schalen naar een 1000-tal ha in België in 2025.

Ontdek meer over Alpro op de Food.be website