Dit verslag
Woord van de voorzitters
Beste lezer,
De Belgische voedingsindustrie maakt er geen geheim van: wij willen blijven groeien, maar op een verantwoordelijke manier. Die groei moet kaderen in een weldoordachte, coherente en brede duurzaamheidsstrategie. Met dit derde duurzaamheidsverslag toont Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, hoe de sector die duurzame ontwikkeling concreet in de praktijk omzet.
De scope en aanpak van dit verslag
Dit verslag betreft de prestaties op het vlak van duurzame ontwikkeling van de Belgische voedingssector. Het is beperkt tot de voedingsindustrie en heeft bijgevolg geen betrekking op de gehele agro-voedingsketen. Ook specifieke thema’s van deelsectoren komen niet aan bod in dit verslag.
Over de Belgische voedingsindustrie
De Belgische voedingsindustrie bestaat uit 4.800 bedrijven die grondstoffen aankopen bij de landbouwers of bij andere voedingsbedrijven, die vervolgens verwerken en verpakken en ze tenslotte via de distributiesector op de markt brengen.
Definitie van een duurzaam voedingssysteem
In 2010 stelde de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de definitie van een duurzaam voedingssysteem op. Die definitie blijft de leidraad voor het beleid inzake duurzame ontwikkeling van FEVIA:
Een continue dialoog met de stakeholders
Dit duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vormt een weerspiegeling van de grootste bekommernissen van de bedrijven in onze sector, maar ook van onze stakeholders. Daarom hebben onze leden en verschillende vertegenwoordigers van de hieronder opgesomde organisaties, tijdens het opstellen van het tweede duurzaamheidsverslag actief overlegd bij de definitie van de uitdagingen, de selectie van de indicatoren en de opstelling van dit document.
Samenvatting van de indicatoren
Dit duurzaamheidsverslag bevat zeer veel indicatoren. Deze geven de mogelijkheid om de evolutie van de sector inzake duurzaamheid te evalueren. De indicatoren worden hier samengevat.
De duurzaamheidsstrategie in de praktijk brengen
Het omzetten van de duurzaamheidsstrategie gebeurt finaal door de individuele bedrijven binnen de voedingsindustrie. Toch neemt FEVIA zelf ook de nodige initiatieven om de adoptie van de sectorale duurzaamheidsstrategie te stimuleren.