Beyond Chocolate: een partnerschap voor een verduurzaming van de Belgische chocoladesector

Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct. Maar naast de beste kwaliteit moeten consumenten van Belgische chocolade ook maximaal kunnen rekenen op de duurzaamheid van het product. Daarom nam vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo het initiatief voor Beyond chocolate, een partnerschap dat inzet op duurzame Belgische chocolade.

Naast de chocoladesector vertegenwoordigd door sectorfederatie Choprabisco ondersteunen ook andere stakeholders het initiatief: retailketens, universiteiten, gouvernementele en niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders, certificatieorganisaties en vakbonden.

  • Uiterlijk eind 2025 voldoet alle Belgische chocolade aan een relevante certificeringsstandaard of is geproduceerd met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.
  • Tegen 2030 moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen en moet ook de ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector gestopt zijn (voor Ghana en Ivoorkust zal dit reeds in 2025 zijn).

Klik hier voor meer info over Beyond Chocolate

Ontdek tevens de duurzaamheidsinitiatieven van chocoladebedrijven op deze website

Forever Chocolate – Barry Callebaut

Cocoa Promise – Cargill

Cacao Trace – Belcolade/Puratos

Cocoa Life – Mondelēz International

Ferrero - Ferrero Farming Values Cocoa

Sustainable in a Generation Plan – Mars

Cocoa for Schools – Kim’s Chocolates

SEM Foundation – The Chocolate Family